bunga

9 Jul 2017

KEHILANGAN...............

Assalamualaikum kawan kawan blogger nekcik...belum sempat nak ucap Ramadhan Karem dah nak ucap Salam Idil Fitri lah pulak ye..menunjukkan betapa lamanya nekcik dalam pertapaan!! Eloklah Di kesempatan ini nekcik memohon ampun dan maaf dari sahabat semua atas segala kekasaran sepanjang kita bersahabat di alam maya dan ada jua hingga ke alam nyata.. waktu ini ramai yang sudah pulang dari kampong halaman ..dan kembali menjalani kehidupan biasa...syukur semuanya selamat..syukur kerana dipertemukan dengan insan insan kesayangan..sepupu sepapat dan kaum kerabat yang ada setengahnya hanya dapat bertemu setahun sekali....kalau tak ada hari raya ini memang susah nak jumpa saudara mara yang tinggal di kampong atau yang mencari rezeki di perantauan....lagi lagi bagi nekcik yang sudah tidak punya ibu bapa kandung dan juga ibu bapa mertua...kami dah jarang pulang melainkan ada urusan penting...tambahan ramai abang abang dah behijrah ke Selangor ni    ....seperti selalu sejak sejak 2 atau 3 tahun ni memang nekcik beraya di Setapak Jaya..hari raya kedua barulah nekcik pulang ke kampong halaman ..di Johor ye....bukan kampong yang sinuun tu ..tapi tahun ini..perjalanan balik kampong Johor mengambil masa 9 jam!!!..rasa mcm nak balik kampong seberang jer ..kih kih kunun kunun
Di sini nekcik ingin kongsikan suatu cerita sedih sepanjang Ramadhan hinggalah ke hari raya..ketika umat islam sedang bergembira menyambut malam malam terakhir ramadhan serta bersedia menyambut kedatangan Syawal..nekcik sedih yang amat kerana kehilangan jiran..pengasuh dan kakak angkat serta teman kembara nekcik ni..Mungkin ramai yang perasan  kerana banyak tempat kami selalu kembara bersama...dan selalu ada dalam gambar gambar kembara nekcik...yang mana terakhirnya adalah ke Ho Chin Minh ..Iya dia adalah Allahyarhamah Fatimah Osman..lebih dikenali dengan panggilan Kak Nor..
Walaupun dia hanya seorang jiran dan tiada hubungan keluarga namun kasih sayang kami seperti kakak dan adik..Dialah tempat nekcik bercerita..bergurau senda dan mengadu susah senang serta meminta nasihat..nekcik boleh jer masuk ke rumahnya bila bila..boleh jer makan dan minum..bukan setahun dua ini malahan sudah 30 tahun kami bagaikan keluarga..2 orang anak nekcik dijaga sewaktu nekcik masih bekerja dulu..malahan mereka dah biasa memanggil emak walaupun dah dewasa..meminta di masak itu dan ini..
Arwah memang kurang sihat sejak setahun ini..ada kencing manis..darah tinggi serta kerosakkan buah pinggang..dan sementara menanti proses untuk dialysis..kesihatan semakin lemah..kaki bengkak..mata kurang jelas...lebih kurang 3 bulan terakhir memang banyak masa nekcik bersama dia..melayan dia bersembang,,pujuk dia makan...andai dulu kalau nekcik tak jenguk muka sehari dua..dia akan datang carik..mintak buatkan kopi atau teh..minum sama...tak kira lah siang atau malam...kalau lapar dia ajak kami keluar cari makan sedap sedap katanya..kami ikutkan sahaja..pusing pusing tengok lampu walaupun kena pimpin sebab kakinya sakit..nekcik pun janji akan temankan dia nanti bila kena dialysis...ada masa dia marah nekcik kalau ada benda yang dia tak berkenan..tapi nekcik tak ambil hati pun..nekcik lagi risau kalau dia yang kecik hati...begitulah eratnya kasih sayang kami...suka sangat kalau dapat ikut kami berkembara..alhamdulilah banyak tempat kami bawak dia kembara bersama..Dia kata dia nak ikut kalau nekcik pergi korea bila dia dah sihat..namun takdir Allah mengatasi segalanya..Dia dijemput kembali oleh PenciptaNya pada malam Nuzul Quran 11Jun 2017 setelah seminggu tidak sedarkan diri..Inalilahiwainailaihirajiuun...memang terkedunya perasaan ini...terasa awalnya dia pergi..61 tahun tapi itulah ketentuan Illahi...hanya doa dan alfatihah yang mampu dikrimkan sebagai tanda kasih dan sayang..semuga rohnya tenang dengan limpahan kasih sayang Allah di sana..amin amin..
Walaupun kami tidak sebumbung ketiadaannya amat terasa..tiada lagi dia untuk mendengar bebelan nekcik..rasanya belum puas nekcik melayani dia...tapi itulah kehendakNya...maka terimalah dengan redha..walaupun hati sedih kerinduan...Al fatihah..ya MATI itu PASTI..Hidup lawannya Mati..semuga kita semua mati dalam iman..amin.amin...
inalilahiwainailaihirajiuun





kembara Shenzen..window of the world
The Peak Hong Kong
Hong Kong..ahli kembara orang pencen
Hong Kong.....
PARTNER KEMBARA MOKCIK PENCENG
Yang sebelah tu jiran nekcik jugak..Pakcik Mat..dan dah macam keluarga juga....
kami jalan sesama..dok makan sesama..tiada merungut..semua happy ikut rombongan Tokpokcu ke mana jua..





Kembara terakhir bersama arwah ke Ho Chin Minh...19 Nov.2014


our last journey together..semuga bertemu kembali di jannah nanti..insyaallah....


Di awal ramadhan  ini nekcik jugak kehilangan kucing kesayangan kami si Bella..sebelum itu dah 2 minggu Bella tak balik rumah..suka duduk di padang..tengok tengok bella balik dengan kaki patah..kurus tak terurus..mungkin Bella kena lenyek semasa orang tolak kereta..bella memang suka tido bawah kereta...inalilahiwainailaihirajiuun...tiada sudah tukang urut kami..Tinggal lah Kiko dengan Omok..
Semua yang ada di dunia ini hanyalah pinjaman dariNya..sampai masa harus dipulangkan....inalilahiwaianilaihirajiuun
Tak dapat nak insert gambar Bella..pc ni meragam ..xleh download



                gambar terakhir Bella..sibuk nak ikut hantar adik          sekolah..oh miss u bella
port paling Bella suka

Tinggal lah 2 bujang lapok!!

tidor berjemaah Omok dengan Kiko


2 May 2017

SARAPAN PAGI DI IKEA CHERAS

Assalamualaikum sahabat sahabat kesayangan...
Hari ini nekcik nak bersiaran dari Ikea Cheras..port baru pokcik dan mokcik penceng nii..sebab baru lagi di buka..sesekali memang kami berdating jugak lah di sini..memandangkan nak ke Ikea Damansara sudah menjadi mahal..dikira tol dan minyak..walaupun harga sarapan kami selalu nya dalam RM8 untuk berdua...

Uiii kelas nekcik..sarapan di Ikea oo..memang klass tapi sesuai lah untuk sesekali pokcik dan mokcik nak minum pagi ala ala orang ada ada!!Tak mampu nak ke restoran yang gah so kami ke sini jer...
Kami ke sini selalunya ambil breakfast jer sebab murah..kalau untuk makan tengahari tu memang mahal lah..

Lagi satu nekcik suka ke sini sebab suasananya yang nyaman ..bebas dari pencemaran asap rokok..orang pun tak ramai kalau pagi pagi..banyak meja dari orang ..dah tu boleh pilih corner yang best best!! bersih dan murah...tapi kena ikut menu yang kami makan lah ye..kalau yang lain lain tu memanglah MAHAL!!!

Kalau kita jadi ahli Ikea..air pree untuk 2 orang..boleh refill sebanyak mana pun..tapi jangan pulak refill ke botol botol air untuk angkut balik!!HARAM tau...sebab nekcik banyak kali jumpa orang angkut sachet gula dan krimer dan tisu masuk dalam handbag!!sesuka hati jer..
Jom kita buat ulang tayang bersarapan pagi di IKea Cheras
Hari ini sarapan pagi kami berdua ditaja oleh sibujang kecik nii...
Alhamdulilah..semuga Allah limpahkan rezeki yang banyak lagi diberkati..amin


Pusing sana sini  nak cari port yang best!!

Pinjam lampu sekejap untuk bergambo ye

Tokpokcu dengan anak teruna dia
Penuh setengah meja makanannya kan..tapi semua ini harganya RM25..Teh dan kopi PREE dan boleh tambah sampai penuh perut
Mee goreng ni harga nya RM0.99 sepinggan tapi  kalau  sepinggan memang tak kenyang..so kami ambik 3 pinggan..share berdua ye..sempoi tapi oklah sedap...

Ini salad ..ada ayam..RM5.90..Anak nekcik kata murah ni mak!!
Iyolah jang...omak tak suko..banyak dendaun nih!

Ini omak suko..macam ubi goreng kek kampong dolu dolu

bahagialah dengan westeng westeng dia nii..lepas ni jangan lupa pergi gym ye jang..omak takpo..jap laii nak jogging kat ikea nii

Tengoklah harga ..kalau setuju..pergi lah ke Ikea ye..sebab tak ada delivery dan tak boleh beli online ..he..he


banyak jugak kek dan manis manisan nya nii..takpe nekcik tak minat

peramah pelayan pelayan ni..senyum jer
Dah jogging sampai ke penghujungnya..so berhenti sekejap tangkap gambo...nak oder tapi rumah nekcik tak ada laman!!
Nak bawak masuk bilik..bilik pun tak muat..tinggalkan jerlah nekcik uii




Eh..sambil jogging tadi jumpa pulak kotak cumil ni tepi jalan ..ambik jerlah kan..nanti kat counter jangan lupa bayar ye mokcik







29 Apr 2017

SUDAH TUAAA!!


Asalamualaikum kengkawan yang di kasihi....alhamdulilah syukur masih dipanjangkan usia untuk bernafas lagi..dan masih dapat menambah bekalan untuk dunia dan akhirat..dapat lagi bersua dan berbicara di alam maya dan nyata..
Bulan April datang lagi dan masih diberikan nikmat usia untuk meraikan kedatangan ulangtahun hari kelahiran seperti 58 tahun yang lalu...tiada yang mampu dituturkan melainkan mesyukuri segala kurniaan Illahi ke atas diri yang kerdil ini..walaupun selalu dalam kelalaian dan kealpaan ..namun Allah tetap melimpahi kasih sayangNya..ampunkan daku Ya Allah...
Tua dah nekcik kan..58..tapi syukur sesangat masih sihat walaupun ada masa dan ketikanya gering jugak tapi redhalah ..dan syukur masih boleh beribadat..masih boleh makan..masih boleh berjalan..
Tahun ni tiada papergift ye..so tiadalah dapat naik belon setakat ini..kalau setiap tahun bengkok lah poket Tokpokcu kan...tapi no hal lah...ada masa rezeki gajah..ada ketikanya rezeki semut...terimalah seadanya...
Tahun ni tak celebrate kat mana pun..kebetulan nekcik pun sakit kepala dan batuk..beralih tahun kata orang tua..he..he..maka kakak belikan jugak kek untuk omaknya..si adik beria ia buatkan sejambak bunga di samping hadiah.. si abang ajak keluar makan tapi omak mintak tangguh dulu..he..he..
Memang tiada rancangan nak meraikan perubahan umur ni..biarlah senyap senyap jer..sebab tak mau ramai orang tahu nekcik dah tua..ha..ha
Tapi ramai yang tahu jugak sebab ada muka buku ni..habis semua orang tahu nekcik dah tua..hu..hu melimpah limpah ucapan selamat ulangtahun untuk nekcik..bukan hadiah yang diharapkan tapi ucapan doa dan ingatan itu yang didambarkan..muga Allah perkenankan doa doa dari sahabat semua...Nekcik mampu memohon kepada Allah muga kalian semua jua sentiasa dirahmati dan diberkati Allah..amin amin..terima kasih semua...
Walau seminggu berlalu nekcik masih merayakan hari kelahiran..apabila abang nekcik dan Koya dan keluarga datang berkunjung sempena  meraikan nekcik..memang setiap tahun mereka akan meraikan bezday nekcik..sayang sungguh mereka kat nekcik kan..hi..hi..
Bukan yang lelain tu tak sayang tapi bagi mereka nekcik ni pengganti emak mereka yang dah lama tiada..so kami gembira bila berkongsi saat senang dan susah bersama...dan kasih sayang nekcik sentiasa ada untuk mereka...insyaallah
Okay kita share gambo bezday gurl yang happy sangat bila di raikan..he..he sehingga lupa diri dah semakin senja....


Tua dah i kan Tokpokcu...terima kasihlah sebab jaga kita dari kecik sampai ke tua..he..he

Dulu kecik dikendong kendong..dah tua ditimang timang kan...ha..ha

Ini kek bezday yang kedua...chef kami Koya dan famili yang bawak ..so bezday gurl pun berparti lah..sebab ada tamu..Bezday gurl tu tak berapa sihat...gatal hidung mata semua...

Happy Momoy ni dapat kek green tea...dalam tak dirancang sempat jugak sediakan makanan untuk tetamu nekcik ni..lauk pauk tu Tokpokcu sediakan..bezday gurl tak mau masak...cuma nak masak laksa ..kek dengan roti jer

Inilah green tea pistachio olive cake..resipi dari Dato Fazley duta Aeonbig tau!! Resepinya sangat simple..tak perlu pakai mixer..nanti nekcik buat entry


                      Sedap kek ni..ayat tertera tu pun amat bermakna
                        Yezz I love u all too

Seperti biasa FAMILY..FOODS AND FUN

dapatlah pulak hadiah dari jiran..syukur 

Terima kasih Adik kerana buat sendiri bunga untuk mak..sejambak bunga serta hadiah ..doakan agar Allah panjangkan umur emak dan abah untuk terus lama lagi bersama adik..amin

Girang hati bila dikelilingi orang orang kesayangan

Ini kek bezday kakak beli ..

Sagu Gula Melaka with adds on

bersama insan insan kesayangan.. semuga kita bersama jugak di jannah nanti..amin


                                      Thank you for loving me..hi..hi




7 Apr 2017

KEK BUAH BERKEJU

Assalamualaikum sahabat sahabat tersayang..alhamdulilah masih di izinkan untuk bersiratulrahim walaupun di alam maya...jauh di mata..dekat di hati kan!
Dek kerana keadaan tak mengizinkan untuk nekcik berkembara untuk sementara ini..makanya..jomlah kita ber kembara ke alam lain..hi..hi..serem ye
Jom kita Masak Masak Boleh Makan
Hari ini jom nekcik share resipi yang senang dan sedap ini..kena di blogkan sebab takut nanti handphone rosak ke ..atau kitab masak masak nekcik hilang nanti..
Nekcik ni bukanlah peminat kek kek yang lemak lemak berkrim tu..seriau tengok krim krim tu..tapi suka tengok kek yang dideko cantik cantik..memang terpukau!!
Dulu dulu suka sangat makan kek buah ni..baik yang kukus atau bakar..suka sangat kek  yang tidak terlalu kering...mula mula dulu mintak sikecik ni buatkan ikut resipi dalam internet..dah tak ingat asal usulnya...so mintak maaflah kepada pemberi resipi..semuga Allah berikan ganjaran kepada empunya resipi asal kerana kek ini sangat disukai ramai oleh ahli keluarga dan kawan kawan nekcik..
Nekcik mintak maaf kerana resipi ini dah nekcik ubah sikit sikit dari asalnya..jom kita membaking...





KEK BUAH BERKEJU (CREAM CHEESE FRUITCAKE)

250 gm cream cheese Tatura atau Philadelphia Cream Cheese
250 gm butter...boleh guna Farmcow atau Anchor
200 gm castor sugar
250 gm tepong gandum 
1 1/2 sudu teh bicarbonate soda
4 biji telor gred B
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh perasa oren

300 gm mixed fruits..boleh tambah sedikit lagi cherries..digaul rata bersama 
150 gm tepong gandum


1. Pukul butter bersama cream cheese hingga rata
2. Masukkan castor sugar
3. Pukul hingga kembang
4. Masukkan telor satu demi satu
5. Masukkan tepong gandum bersama bicarbonate soda..gaul rata
6. Masukkan campuran buah buahan kering yang telah digaul            tepong gandum tadi
7.Akhir sekali masukkan vanila serta perasa oren kalau suka
8. Guna acuan 10 x 10 inci 
9. Bakar selama 60 minit dengan api 160 C ...atau sehingga masak
10. Selamat mencuba......

** Kek ini boleh tahan seminggu dalam bekas bertutup kalau tidak dimakan ye!!
** Nekcik suka guna mixed fruits yang di beli di bakeri Bake With Yen sebab mixed fruits dia ada ceri dan bukan betik
                        

24 Mar 2017

BREAD STORY

Assalamualaikum geng blogger yang amat nekcik rindui...sunyi pulak bila lama tak dapat baca komen komen kengkawan...walaupun hanya di alam maya..tapi bagi nekcik uols semua dekat di hati..muaah ..muaah

BREAD STORY!!!..
oh bukan nak cerita pasal kedai Bread Story yang femes tu....ni nekcik nak cerita cerita pasal roti mokcik pencen jer...just nak share cerita pasal roti nekcik ni jer sebab rasa rasanya dalam sebulan 2 ni memang banyak kali benar nekcik meroti..ada masa tu sampai 3 rounds..bukan orang temaph pun..saja saja buat untuk tamu..anak anak cucu nekcik jer..tapi rasa seronok dan kepuasan yang tak terkata apabila " pelanggan" amat menggemarinya..
Sudah menjadi kepastian bila ada berkumpul..kaum kerabat nekcik..mereka akan tanya andai tiada roti yang kelihatan di meja..aduuh.ketagihan yang melampau depa ni..tak mahu digantikan dengan kek kek!!
Takpe nekcik pun rasa bahagia sebab mereka suka air tangan nekcik..tengok muka nekcik terus nampak roti gamaknya!!Begitu lah ceritanya...
Rasanya dah hampir 20 tahun nekcik meroti ni..walaupun dulu taklah sekerap sekarang ini..Dan di sini nekcik nak ucapkan terima kasih yang amat amat pada rakan blogger yang mana darinyanya nekcik dapat resepi roti yang femes amos nii ..tapi sayangnya kini blog tu dah 5 atau 6 tahun menyepi..rakan blogger mungkin biasa baca blog ni..Our Journey Begins.. Nur Nieza..resepinyalah yang nekcik guna sehingga kini walaupun telah nekcik ubah ubah sikit ...insyaallah ilmu yang menafaat akan jadi amal jariah untuk Nieza..insyaallah..Nekcik suka resepi ini sbb mudah dan menjadi..so sini nekcik share..kita panjang panjangkan ilmu yang ada...nekcik tak pandai nak berdakwah ..boleh share ilmu  masak masak jerlah yang mampu..sekadar yang tahu..iyalah nekcik pun lulusan universiti GOOGLE jer ye..he..he


ROTI ASAS

400 GM TEPONG GANDUM
100 GM TEPONG ROTI HIGH PROTEIN
90 GM GULA CASTOR
90 GM PLANTA ATAU DAISY...nekcik pakai butter rasa macam adunannya berat sikit
3 SUDU MAKAN SUSU PEKAT MANIS
1 BIJI TELOR
1 SUDU TEH GARAM HALUS
2 SUDU TEH YEAST MAURIPAN
1 CAWAN AIR
1 SUDU TEH OVALET..(XDE TAK PE)

MASUKKAN SEMUA KE DALAM BREADMAKER

PILIH MODE UNTUK DOUGH SELAMA 1 1/2 JAM
KELUARKAN...TUMBUK TUMBUK DOUGH..BIARKAN 10 MINIT
KETULKAN JADI BUN ATAU PINTAL PINTAL
BIARKAN SELAMA 40 MINIT
MASUKKAN KE DALAM OVEN YANG TELAH DI PANASKAN TERLEBIH DAHULU
SET 160 C SELAMA 30 MINIT ATAU SEHINGGA MOLEK MASAK
ANGKAT SAPUKAN PLANTA DI ATAS ROTI KETIKA MASIH PANAS...
BIAR LEBIH SIKIT..
AKHIR SEKALI SILA MAKAN YE...



Inilah BREADMAKER antik nekcik.setia bersama nekcik...taat perintah..walaupun penat tetap mengguli jugak bila disuruh..dah 20 tahun umurnya..giginya pun dah banyak hilang macam tuan dia jugak!!


Ini pun setia bersama nekcik dari zaman Poly sehingga kini..masih setia berkawan dengan nekcik walaupun usia sudah berubah..nak belajar meroti katanya..iyalah dah pencen ..ada masa..ok sama samalah kita share ilmu yang ada



Kawan nekcik datang bersama anakndanya..pun meroti..takpelah nanti bila cuti doktor boleh meroti bagi hadiah kat patients ye
Silalah jamu mata kat Bread Kitchen nekcik ni ye...
andai ada yang teringin nak makan roti panas panas..jemputlah ke Bread Kitchen Teratak 66 ye




Add caption



















Inilah hasil tangan nekcik ye..so kalau ada minat tu..boleh jer buat sendiri..seronok dapat hidangkan ahli keluarga dengan roti yang panas panas...yang tidor pun boleh terbangun..bila tercium bau roti ya..ok jumpa lagi insyaallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...